Oranjevrouwen onder 19 slaan dubbelslag: halve finale EK én ticket WK

De vrouwen van Oranje onder 19 mogen blijven hopen de EK-titel. Dankzij een 4-0 zege op Schotland bereikte de ploeg van bondscoach Jessica Torny de halve finales.

Die prestatie leverde ook nog een fraaie bonus op, in de vorm van een ticket voor de WK onder 20 van volgend jaar in Nigeria.

Lynn Wilms, aanvoerster Marisa Olislagers en Lisa Doorn (2x) waren trefzeker voor Oranje onder 19, dat achter groepswinnaar Frankrijk beslag legde op plek twee in groep A. In de halve finales wacht donderdag Duitsland, de winnaar van groep B.

Nederland had de eerste groepswedstrijd ruim gewonnen van Noorwegen (5-0), waarna het tweede groepsduel tegen Frankrijk werd verloren (1-3).

Tagged with:

Britten willen Europese missie naar Straat van Hormuz, ook Nederland benaderd

Het Verenigd Koninkrijk wil een Europese maritieme missie naar de Straat van Hormuz bij Iran. Ook Nederland is benaderd, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

De Britten willen met de beschermingsmissie de veiligheid van schepen in de zeestraat garanderen. In de Straat van Hormuz, een drukke waterweg die de Perzische Golf en de Golf van Oman van elkaar scheidt, kwam het de afgelopen weken meerdere keren tot botsingen tussen enerzijds Iran en anderzijds de Verenigde Staten en hun bondgenoten.

In een reactie op het Britse plan verwijst het Nederlandse ministerie naar de reactie op het soortgelijke verzoek van de Verenigde Staten, eind vorige maand. De VS verzocht Nederland en andere bondgenoten een bijdrage te leveren aan de maritieme veiligheid in de regio. Het kabinet liet weten dat half augustus een beslissing zal worden genomen over het sturen van een fregat en blijft bij die reactie.

Stena Impero

De Iraanse Revolutionaire Garde enterde vorige week de Britse olietanker Stena Impero. Dat gebeurde omdat de tanker een noodsignaal van een vissersboot had genegeerd, zei Iran. Verder wees Teheran erop dat de Britten op hun beurt eerder deze maand een Iraanse supertanker bij Gibraltar in beslag hadden genomen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hunt sprak vandaag in het Lagerhuis van een “daad van piraterij door een staat” waartegen een internationaal gecoördineerde reactie noodzakelijk is. Hij zei het te betreuren dat dergelijke maatregelen nodig zijn.

Tagged with:

Protesten tegen gouverneur Puerto Rico nog intensiever

In de hoofdstad van Puerto Rico, San Juan, zijn opnieuw mensen massaal de straat op gegaan om het vertrek van gouverneur Ricardo Rosselló te eisen. Sommige berichten spreken van honderdduizenden demonstranten, wat zou betekenen dat er meer betogers waren dan voorheen. Dat aantal is echter niet bevestigd.

Al meer dan een week wordt er betoogd in Puerto Rico, nadat chatberichten van Rosselló waren uitgelekt waarin hij zich beledigend uitliet over vrouwen, homo’s, politieke rivalen en slachtoffers van de verwoestende orkaan Maria.

In de zogenoemde Rickyleaks, een document van 889 pagina’s met chats uit de berichtenapp Telegram, kwamen de uitspraken naar boven.

Corruptie

De protesten hebben ook te maken met een corruptie-affaire waarbij de regering van Puerto Rico betrokken is en met de voortdurende problemen met het herstel van het eiland van de orkaan Maria, die het eiland in 2017 trof.

Gisteren betuigde Rosselló spijt over de beledigingen, maar hij gaf geen gehoor aan de oproep om af te treden. Wel beloofde hij dat hij zich niet herkiesbaar zou stellen voor de verkiezingen van volgend jaar.

Tagged with:

Gif is het toverwoord bij het PEC van Stegeman

Met een andere trainer en meer dan een handvol nieuwelingen, werkt PEC Zwolle toe naar het nieuwe eredivisieseizoen. Met John Stegeman er een coach langs de lijn die niet alleen mooi voetbal wil zien, maar ook temperament.

Stegeman, die deze zomer de veelbesproken overstap van Go Ahead Eagles naar Zwolle maakte, laat er geen misverstand over bestaan. Hij gaat hem er vaak te lief aan toe op de training van PEC. “Er mag wel meer gif in, vind ik.” Verdediger Etiënne Reijnen sluit zich daarbij aan: “Het is allemaal vrij netjes op de training.”

Met het vertrek van Diederik Boer (38 jaar, gestopt), Younes Namli (25, Krasnodar),en Kingsley Ehizibue (24, FC Köln) is veel ervaring verdwenen uit de ploeg.

De aanwinsten Reijnen (32) en Ilias Bel Hassani (26) moeten dat compenseren, vindt Stegeman. “Etienne is iemand die ervaring heeft en die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt.”

Ook Bel Hassani is niet op zijn mondje gevallen. “Ilias zegt wel wat-ie denkt”, aldus Reijnen. De spelmaker vindt dat zelf ook. “Dat heb ik in mij. Als de trainer dat bedoelt, kan ik hem zeker helpen.”

Stegeman heeft nog anderhalve week om wat pit in de Zwolse ploeg te stoppen. PEC speelt op vrijdag 2 augustus de eerste eredivisiewedstrijd tegen Willem II. En wie weet komt er nog een injectie gif van buitenaf. “Door spelers te halen, proberen we dat toe te voegen”, aldus Stegeman.

Tagged with:

Rus smaakt in Palermo weer eens het genoegen van de tweede ronde

Arantxa Rus is op het WTA-toernooi van Palermo doorgedrongen tot de tweede ronde. De mondiale nummer 130 klopte op het Italiaanse gravel de Française Amandine Hesse met duidelijke cijfers: 6-1, 6-3.

De sterk spelende Rus stond in de vorige twee partijen tegen Hesse in totaal slechts acht games af en had ook nu weinig te duchten van de Franse nummer 259 van de wereld.

Rus haalde voor de derde keer dit jaar de tweede ronde van een WTA-toernooi. In Boedapest (februari) en Rosmalen (juni) bleek die ronde vervolgens het eindstation. Ze treft nu de Slowaakse Viktoria Kuzmova of de Italiaanse Elisabetta Cocciaretto.

Bertens als eerste geplaatst

Kiki Bertens doet eveneens mee in Palermo. De Wateringse, die haar eerste toernooi sinds Wimbledon speelt, is als eerste geplaatst en ontmoet in de eerste ronde de Georgische Jekaterine Gorgodze.

Tagged with:

Piloten British Airways stemmen in met staking

Piloten van luchtvaartmaatschappij British Airways hebben massaal ingestemd met een staking naar aanleiding van een loonconflict. 93 procent van de vakbondsleden stemde voor. De opkomst was 90 procent.

Er is nog geen datum voor de staking vastgesteld. De pilotenvakbond zegt nog altijd te hopen dat het geschil wordt opgelost.

De vakbond beschuldigt British Airways ervan grote winsten te behalen over de rug van de piloten, die in slechte economische tijden genoegen moesten nemen met loonsverlagingen. Nu het beter gaat, eisen de piloten een forse loonsverhoging.

Rechter

De luchtvaartmaatschappij wil voorkomen dat piloten het werk neerleggen in de drukke zomerperiode en gaat morgen bij de rechter proberen een verbod af te dwingen. British Airways zegt teleurgesteld te zijn dat de vakbond dreigt met stakingen en dat het een eerlijk aanbod heeft gedaan. Het zou gaan om een voorgestelde loonstijging van 11,5 procent in de loop van drie jaar.

De vakbond geeft toe dat een staking niet de gewenste oplossing is. “We willen onze klanten niet duperen”, zegt vakbondsleider Brian Strutton. “Daarom hebben we sinds november geprobeerd deze zaak op te lossen door te onderhandelen. Het is British Airways dat er jammer genoeg voor heeft gekozen dit tot de zomermaanden te laten voortslepen.”

Tagged with:

Kruijswijk taxeert derde Tourweek: ‘Wordt spannend tot de laatste rit’

Nog vijf etappes in de Tour de France en Steven Kruijswijk weet of hij zijn doel – een podiumplaats op de Champs-Élysées – heeft bereikt. Maar op weg naar Parijs kan er nog van alles gebeuren.

Temeer daar er drie zware Alpenritten op het menu staan. De rustdag is een ideale gelegenheid om die zware etappes eens door te nemen met de kopman van Jumbo-Visma. Hoe kijkt Kruijswijk naar de komende dagen?

Donderdag: drie Alpenreuzen

De nagenoeg vlakke rit op dinsdag en de niet zo zware etappe op woensdag moet Kruijswijk eenvoudig kunnen doorstaan. “Gefocust en scherp blijven. De dag veilig doorkomen en goed drinken en koelen”, zegt hij over de komende twee dagen, waarop de temperatuur in de aankomstplaatsen Nîmes en Gap naar verwachting de 30 graden ruim zal overstijgen.

Pas echt interessant wordt het op donderdag, wanneer een loodzware rit met twee cols van de buitencategorie op het programma staat. “208 kilometer met drie van die Alpenreuzen. Dat gaat een belangrijke dag worden. De finish ligt in een afdaling net na de Galibier, dus ik verwacht zeker strijd.”

De Col du Galibier behoort, evenals de Col d’Izoard, tot de hors catégorie. Kruijswijk verwacht dat daar de beslissende slag zal worden geslagen. “En het dan in de afdaling van twintig kilometer proberen vol te houden. Wil je je concurrenten echt onder druk zetten, zal je het voor de top moeten doen.”

Vrijdag: 2.770 meter hoog

Met 126,5 kilometer is de negentiende etappe van Saint-Jean-de-Maurienne naar Tignes niet lang, maar gezien de hoogtemeters wel moordend. Kruijswijk: “Hier zie je de hoogte toeslaan, 2.770 meter. We hebben daar getraind en de hoogte is niet wat je gewend bent.”

De 32-jarige coureur heeft het over de Col de l’Iseran: 12,9 kilometer à 7,5 procent, een berg van de buitencategorie. “Je rijdt eerder tegen je limiet aan en daar moet je zeker niet overheen gaan”, aldus Kruijswijk.

“Iedere inspanning die je daar te veel doet, betaal je later terug. Het is zaak die klim te overleven, dan staat er nog een lastige slotklim (Montée de Tignes, van de eerste categorie, red.) op het programma.” En ook de aankomst in Tignes ligt boven de 2.000 meter.

Zaterdag: de finale

“Lekker kort ritje, 130 kilometer…”, zegt Kruijswijk sarcastisch. De twintigste rit, waarin de Tour vermoedelijk wordt beslist, is weliswaar kort, maar bepaald niet vlak. “Het gaat spannend blijven tot de laatste rit. Dit wordt de finale.”

“De eerste beklimming (Cormet de Roselend, 19,9 km à 6%, red.) is vrij lastig. Dan gaan we richting de voet van Val Thorens. Dat gaat een strijd worden. Het wordt alles of niets voor een aantal renners”, voorspelt de Jumbo-kopman.

En eenmaal bovenop Val Thorens, die lange klim van ruim 33 kilometer van de buitencategorie, zal duidelijk zijn of Kruijswijk het podium in Parijs mag betreden. Maar op welke plaats kan hij eindigen? Zou hij de Ronde van Frankrijk misschien zelfs kunnen winnen?

“Ik weet niet of ik het kan”, zegt hij diplomatiek. “Ik heb de afgelopen twee dagen laten zien dat ik met die jongens (de andere klassementsrenners, red.) meedoe. Ik hoop dat ik het niveau heb en dat zij net wat minder worden.”

Kruijswijk kan zich, nu hij de derde week induikt, in ieder geval vasthouden aan het feit dat hij in de laatste week van een grote ronde steevast goed presteert. “Ik weet dat ik normaal in de derde week ook m’n niveau haal. Hopelijk kan ik daar de rest mee onder druk zetten.”

Tagged with:

Door de warmte is het te druk in de dierenopvang

Het wordt steeds drukker bij dierenopvangen. Door de warme zomer hebben meer dieren hulp nodig. Er worden nu zoveel dieren binnen gebracht, dat ze de drukte bij de opvangen niet aan kunnen.

Ook bij het vogel-revalidatiecentrum in het Brabantse Zundert is het druk. Dat is een plek waar kleine dieren heen gebracht worden als ze ziek of gewond zijn.

Vrijwillig

In het centrum werken 140 vrijwilligers. Bas van 12 woont er tegenover en helpt een handje mee. Hij ziet ook dat het drukker is dan normaal.

Per week worden er zo’n 400 tot 500 kleine dieren naar de opvang gebracht. Dat is ook erg duur. De dierenopvang is bang dat als deze drukte blijft, ze misschien geen dieren meer kunnen helpen.

Tagged with:

Nederlandse twitteraars steken draak met dropping-reportage New York Times

“Als je dit een beetje gek vindt klinken, dan is dat omdat je niet Nederlands bent.” De Amerikaanse krant The New York Times vindt het in ieder geval maar een “eigenaardig Nederlands zomerritueel”: de dropping, waarbij kinderen ergens in een bos worden afgezet en in groepjes zelf hun weg terug moeten vinden.

De krant publiceerde gisteren een reportage van een dropping van een scoutinggroep in het Utrechtse dorp Austerlitz. Volgens de auteur vormen droppings in Nederland een normaal onderdeel van de kindertijd. “Om het moeilijker te maken, kunnen de organisatoren de kinderen onderweg zelfs blinddoeken, of ze rijden rondjes om hun richtingsgevoel in de war te brengen.”

Niet te afhankelijk

The New York Times concludeert: “Nederlanders – dat kunnen we wel eerlijk zeggen – doen de opvoeding anders.” Volgens de krant wordt kinderen bijgebracht om niet te afhankelijk te zijn van volwassenen. Volwassenen op hun beurt leren hun kinderen om hun eigen problemen op te lossen. “In droppings nemen die principes een extreme vorm aan.”

Op sociale media wordt ook vandaag nog volop gereageerd op het artikel. Veel Nederlanders steken er de draak mee. “We drinken ook urine”, zegt bijvoorbeeld Sander de Hosson. En Daniël Wever tweet: “Zelf werd ik door mijn ouders in het bos gedropt bij Slochteren, toen ik twee jaar was. Ik ben opgevoed door twee koeien en drink nu alleen melk.”

Ook zeggen sommige Twitteraars dat het artikel ten onrechte de indruk wekt dat iedereen in Nederland aan droppings doet.

Sommige mensen wijzen op de geringe omvang van de Nederlandse bossen. “Het wildste dier dat je kunt tegenkomen, is misschien een eekhoorn”, zegt bijvoorbeeld Wijnand van der Hoeven. Andere Twitteraars vragen zich af of Hans en Grietje misschien Nederlands zijn:

Amerikanen zelf zijn verbaasd over het fenomeen ‘dropping’, maar sommige lezers maken er ook grappen over:

Volgens de auteur van het droppingverhaal in de New York Times staan droppings in ieder geval heel ver af van de Verenigde Staten, “het land van helikopterouders”. Voor Amerikaanse ouders is het minder normaal om hun kind alleen over straat te laten gaan dan hier.

Vrije-uitloopouders

In 2015 werd een stel uit Maryland nog op de vingers getikt door de kinderbescherming, omdat hun kinderen (6 en 10) alleen terug naar huis liepen vanaf een park anderhalve kilometer verderop. Ze werden beschuldigd van verwaarlozing. Het koppel stond bekend als vrije-uitloopouders (‘free range’), die vrijheid voor hun kinderen heel belangrijk vinden. Daartegenover staan de helikopterouders, die hun kinderen juist zoveel mogelijk begeleiden.

In de Amerikaanse staat Utah is vorig jaar een ‘vrije-uitloopwet’ aangenomen die de definitie van ‘verwaarlozing’ heeft veranderd. Kinderen mogen daar nu bijvoorbeeld alleen naar school lopen of zonder toezicht spelen in een park. Utah is de enige staat met zo’n wet.

Tagged with:

Politie zoekt baasje van achtergelaten hond

De politie is op zoek naar de eigenaar van een achtergelaten hond. Het dier werd dit weekend gevonden in een hok langs de snelweg bij Nieuwegein.

Dierenambulance

Het gaat om een vrouwtje van ongeveer 2 jaar oud. Medewerkers van de dierenambulance hebben de hond meegenomen.

De politie heeft foto’s van het dier en de bench op Facebook gezet. Ze hopen het baasje zo snel te vinden.

Tagged with:
Top