Goedemorgen! De politie eist een snelle aanpak van de werkdruk en voor het eerst sinds 1984 bezoekt de paus Thailand.

De dag begint lokaal grijs en mistig. In het zuiden kan de zon soms doorbreken. Het wordt 3 tot 7 graden afhankelijk van de hoeveelheid zon. De wind is matig uit het oosten. De komende dagen blijft het bewolkt. De kans op neerslag is klein. Het wordt rond 8 graden en in de nachten verdwijnt de vorst.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De politiebonden eisen snel maatregelen om uitputting van de politieorganisatie te voorkomen. Om 10.30 uur geven ze een persconferentie waarin ze van de politiek, politietop, burgemeesters en het Openbaar Ministerie noodmaatregelen eisen. Die moeten voor 1 januari ingaan. De gemeenteraad van Utrecht praat over de verbreding van de A27 bij natuurgebied Amelisweerd. Het kabinet zei vorige week dat die verbreding kan doorgaan, nu de totale stikstofuitstoot wordt verminderd door onder meer een verlaging van de maximumsnelheid. Een aantal partijen in de raad zet vraagtekens bij die redenering. In het Erasmus MC in Rotterdam worden de eerste plannen gepresenteerd voor het inzetten van drones voor medische toepassingen. Bij wijze van experiment wordt bekeken hoe drones ingezet kunnen worden voor het vervoer van bloed, medicijnen en diagnostische monsters naar patiënten en zorglocaties. Paus Franciscus is op bezoek in Thailand, waar hij op bezoek gaat bij koning Vajiralongkorn. De laatste keer dat een paus Thailand bezocht was in 1984.

Wat heb je gemist?

De aanpak van kindermisbruik is te versnipperd, waardoor kinderen die te maken hebben met seksueel geweld niet goed geholpen worden. Dat moet beter, zegt Herman Bolhaar, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Volgens Bolhaar zijn er wel veel initiatieven om seksueel geweld tegen kinderen aan te pakken, maar ontbreekt de samenhang en coördinatie. Ook worden misbruikte kinderen vaak niet goed geholpen en moeten ze lang wachten op jeugdhulp.

Ander nieuws uit de nacht:

Politie onderzoekt mishandelingen Gorinchem: op sociale media staan beelden waarop te zien is hoe zeker twee mensen met grof geweld worden toegetakeld. Kwart minder bouwvergunningen voor nieuwe huizen afgegeven: het bouwdoel van het kabinet om 75.000 woningen per jaar te bouwen, wordt bij lange na niet gehaald zegt het Economisch Instituut voor de Bouw. Google wordt strenger voor politieke adverteerders: politieke partijen kunnen niet zomaar meer gerichte advertenties voorschotelen aan kiezers, maar moeten op basis van leeftijd, geslacht en locatie een doelgroep kiezen.

En dan nog even dit:

Afgelopen zomer plaatste de 25-jarige Nadï van de Watering uit Nijmegen een emotionele oproep op Twitter over haar eenzame bestaan. Duizenden mensen reageerden, maar een half jaar na dato heeft Nadï nog steeds geen sociaal leven. Vanwege gezondheidsproblemen kan ze niet werken of studeren en komt ze nauwelijks de deur uit, behalve voor fysiotherapie.

Met één persoon heeft ze naar eigen zeggen “een fijn contact”, maar nog steeds wil ze graag meer leeftijdsgenoten leren kennen om dingen mee te doen. “Ik zoek gewoon iemand van mijn leeftijd om leuke dingen mee te doen. Het maakt niet uit wat precies, maar iets wat je allebei leuk vindt. Dat je gewoon samen je interesses kan delen.”

Omroep Gelderland ging bij Nadï langs:

Fijne dag!

Tagged with:

Google gaat het politieke partijen moeilijker maken om gerichte advertenties voor te schotelen aan kiezers. Adverteerders kunnen straks alleen nog op basis van leeftijd, geslacht en locatie een doelgroep kiezen.

Nu is het nog zo dat politieke partijen het internetgedrag van gebruikers mogen inzien en op basis van bijvoorbeeld zoekgeschiedenis een advertentie kunnen richten aan een potentiële stemmer. Vanaf volgende week moet dat in het Verenigd Koninkrijk verleden tijd zijn. Andere landen in de Europese Unie volgen nog voor het eind van het jaar. De rest van de wereld is begin 2020 aan de beurt.

Sociale media staan al geruime tijd onder druk om hun advertentiebeleid aan te passen in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar. “Gezien de recent geuite zorgen en het belang van het democratische proces, willen we het vertrouwen vergroten van kiezers in de politieke advertenties die ze op onze platforms zien”, verklaart Google.

Ook zegt het bedrijf misleidende boodschappen in reclames te willen aanpakken, in tegenstelling tot Facebook. Dat platform heeft laten weten advertenties niet op feitelijke onjuistheden te gaan controleren. Twitter maakte vorige maand bekend helemaal te gaan stoppen met het aanbieden van politieke advertenties.

Tagged with:

De aanpak van seksueel geweld tegen kinderen moet beter, vindt Herman Bolhaar, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Volgens hem is de werkwijze nu te versnipperd, waardoor kinderen niet goed geholpen worden.

Er zijn wel allerlei initiatieven om seksueel geweld tegen kinderen aan te pakken, maar de samenhang en coördinatie ontbreekt, constateert de Nationaal Rapporteur in de tweejaarlijkse slachtoffermonitor. Het gebrek aan afstemming gaat volgens hem onder meer ten koste van de aandacht voor slachtoffers die online te maken krijgen met seksueel geweld.

De aanpak ligt nu vooral bij de gemeenten, maar daar gebeurt nog te weinig, vindt Bolhaar. Een ander probleem is dat misbruikte kinderen niet altijd goed worden geholpen, met name als ze meerdere problemen hebben. Vijftien procent van de kinderen die onder toezicht werden gesteld, kregen niet binnen zes maanden jeugdhulp.

Twee weken geleden concludeerden de inspecties voor Gezondheidszorg en Jeugd, en voor Justitie en Veiligheid al dat kinderen met meerdere problemen niet op de juiste plek en niet op tijd worden geholpen.

Verborgen

Veel seksueel geweld tegen kinderen blijft verborgen, vooral bij kinderen onder de 12 jaar. Ze praten er niet makkelijk over en het wordt minder snel gesignaleerd. Bolhaar vindt dat de verantwoordelijke ministers moeten kijken of ze het probleem bij die groep in kaart kunnen brengen.

De rapporteur denkt dat bijna de helft van de meisjes en 1 op de 5 jongens in hun jeugd een strafbare vorm van seksueel geweld meemaakt.

Het NOS Jeugdjournaal sprak met Mark (niet zijn echte naam). Hij werd op zijn vijftiende misbruikt door een 52-jarige man. Inmiddels zit hij in de eerste speciale jongensopvang van Nederland. Hij vertelt (onherkenbaar) zijn verhaal:

Tagged with:

Mexicaanse nabestaanden en slachtoffers van de aanslag in een Walmart in El Paso, in de Amerikaanse staat Texas, hebben een rechtszaak aangespannen tegen de winkelketen. Ze vinden dat Walmart niet genoeg heeft gedaan om zijn klanten te beschermen.

De tien Mexicanen worden gesteund door het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat in een verklaring schrijft dat de slachtoffers niet alleen gerechtigheid voor zichzelf zoeken, maar ook betere veiligheid willen garanderen voor andere mensen.

Topprioriteit

Walmart zegt in een reactie dat veiligheid topprioriteit is en dat het veel geeft om zijn medewerkers en klanten. “We zullen deze tragische gebeurtenis nooit vergeten en blijven meeleven met alle slachtoffers.”

Bij de aanslag in de grensstad El Paso kwamen in augustus 22 mensen om het leven, onder wie 8 Mexicanen. De schutter, Patrick Crusius, had het voorzien op Mexicanen en deelde voor de aanslag online een manifest. Daarin stond dat zijn daad een reactie was op de “invasie van Hispanics” in Texas.

Tagged with:

In de Syrische provincie Idlib zijn zeker vijftien mensen om het leven gekomen door een bombardement van Syrische regeringstroepen, melden reddingswerkers aan persbureau Reuters.

Raketten kwamen terecht op het dorp Kah, in het het noordwesten van het land, bij de Turkse grens. Een tentenkamp voor vluchtelingen zou deels verwoest zijn en een kraamkliniek in de buurt zou ook geraakt zijn.

De provincie Idlib staat onder controle van de opstandelingen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). De regio is het laatste gebied dat nog in handen is van de rebellen. Het Syrische leger probeert dat sinds april te heroveren.

Tagged with:

Vrouwen moeten na 41 weken zwangerschap standaard het aanbod krijgen te worden ingeleid om de bevalling op gang te brengen. Langer wachten tot de bevalling natuurlijk op gang komt, vergroot de kans op een dood kind. Dat is de conclusie van een Zweedse geboortestudie (SWEPIS) die is gepubliceerd in het vakblad British Medical Journal. De studie werd vorig jaar abrupt stopgezet toen bleek dat 6 baby’s na 42 weken zwangerschap waren gestorven.

“Het aantal dode baby’s kwam als een schok. We hadden deze uitkomsten niet verwacht”, vertelt hoofdonderzoeker en professor gynaecologie Henrik Hagberg. In Zweden is het normaal om de bevalling pas medisch op gang te helpen na 42 weken, legt hij uit. “Uit dit onderzoek blijkt dat eerder inleiden de babysterfte kan reduceren.”

Grotere risico’s na 42 weken

Bij de ruim 1300 vrouwen die na 41 weken zwangerschap werden ingeleid, overleed geen enkele baby. Bij de even grote groep die pas na 42 weken werd ingeleid, hebben 6 baby’s het niet gered. Vijf van hen overleden in de buik, de zesde vlak na de bevalling.

Bij een van de vijf baby’s die in de buik stierf, werd een hartafwijking gevonden. Maar die afwijking had de baby niet fataal mogen worden, concluderen de onderzoekers. De andere vier zijn overleden zonder goede verklaring. De pasgeborene overleed aan een hersenbeschadiging, opgelopen door zuurstofgebrek.

Wanneer 230 vrouwen worden ingeleid bij 41 weken, kun je het leven van één kind redden, zo luidt de conclusie van de Zweedse onderzoekers. Inleiden gebeurt altijd in het ziekenhuis. In Zweden wordt nu onderzocht of het haalbaar is qua personeel en medische kosten om vrouwen standaard met 41 weken in het ziekenhuis op te nemen en daar de zwangerschap met medicatie op gang te brengen.

Nederlands beleid

In Nederland is het beleid voor het inleiden van zwangere vrouwen zeer wisselend. Er zijn vrouwen die pas met 42 weken worden ingeleid. Anderen krijgen wel aangeboden om met 41 weken in het ziekenhuis de bevalling op te wekken. Het hangt ervan af welke hulpverlener je treft.

Op basis van een Nederlandse studie, de INDEX-studie, werd tot nu toe gedacht dat er maar een klein verschil in risico’s zit tussen inleiden met 41 weken zwangerschap en afwachten tot de zwangerschap tot aan 42 weken vanzelf op gang komt. In de inleidgroep overleed tijdens de Nederlandse studie één kind in de buik, bij de groep vrouwen die de 42 weken moesten afwachten twee.

De beroepsverenigingen van gynaecologen VNOG en van verloskundigen KNOV zijn met elkaar in overleg over een nieuwe richtlijn over inleiden. De Zweedse studie wordt daarin meegenomen.

Tagged with:

Opnieuw zijn er minder bouwvergunningen voor nieuwbouwhuizen verleend. De teller bleef het afgelopen kwartaal steken op 13.100, bijna 24 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de eerste twee kwartalen van dit jaar lag het aantal vergunde nieuwbouwwoningen ook al lager dan een jaar ervoor. Tot en met september zijn er nog geen 40.000 nieuwbouwwoningen vergund. “Dat is opvallend laag als je bedenkt hoe krap de woningmarkt is”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. Ter vergelijking: over heel 2018 werden zo’n 70.000 vergunningen verleend voor nieuwbouwwoningen.

‘Doel niet gehaald’

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) trok eerder deze week al aan de bel. Het bouwdoel van het kabinet, om 75.000 woningen per jaar te bouwen, wordt de komende twee jaar bij lange na niet gehaald, stelt de organisatie. In de toekomst zullen er alleen nog maar minder bouwvergunningen uitgegeven worden, is de vrees. Dat heeft te maken met de regelgeving rondom stikstof.

Overigens lopen niet alleen de bouwvergunningen voor woningen terug. Dezelfde trend is te zien bij bedrijfsgebouwen. Het afgelopen kwartaal werden daarvoor 14 procent minder vergunningen verleend, blijkt uit CBS-cijfers.

Hoewel er minder nieuwbouw vergund werd, steeg de omzet in de bouwsector nog wel. Die was in het derde kwartaal van 2019 bijna 9 procent hoger dan een jaar eerder.

Tagged with:

De politie onderzoekt een reeks mishandelingen door jongeren eerder deze maand, vermoedelijk in de regio Gorinchem. Op sociale media staan filmpjes waarop te zien is dat zeker twee mensen met grof geweld worden toegetakeld.

“We zijn druk met het achterhalen van de daders. Dit heeft alle prioriteit”, zegt teamchef Piet Stout van de politie Lek en Merwede tegen het AD.

Op de video’s is te zien hoe zeker zes jongeren hun slachtoffer insluiten. Zelfs wanneer een jongen op de grond ligt, wordt er nog tegen zijn hoofd geschopt. Het is niet duidelijk hoe de slachtoffers eraan toe zijn.

Willekeur

Volgens politieman Arco Stout, die bij het onderzoek betrokken is, lijkt het erop dat de slachtoffers willekeurig zijn gekozen. “We werken nauw samen met het onderwijs in Gorinchem om te achterhalen wat hier aan de hand is. Al vonden de mishandelingen buiten schoolterreinen plaats. Kennelijk lijkt deze groep er plezier in te hebben om anderen te mishandelen”, zegt hij tegen de krant.

Tot nu toe is er voor zover bekend niemand aangehouden.

Tagged with:

Het is de beroemdste melkfles ter wereld. En autocoureurs aan de overzijde van de Atlantische Oceaan doen er een moord voor om die fles melk over hun hoofd te gieten. Want dat is de beloning voor het winnen van de Indianapolis 500, de grootste en meest prestigieuze wedstrijd van de zeventien in de Indycar-series.

Rinus van Kalmthout – een naam die klinkt als een stopperspil uit de jaren vijftig – kan volgend jaar een gooi doen naar de melkfles. De 19-jarige Nederlander, telg uit een auto(sport-)familie, heeft een contract bemachtigd bij het team van eigenaar én teamgenoot Ed Carpenter.

“Debuteren bij een goed team in de Indycar”, glundert Van Kalmthout. “Geweldig.”

Op zijn zestiende vertrok Van Kalmthout met zijn familie naar Amerika omdat zijn kans op een doorbraak in de autosport daar groter was. Hij doorliep het opleidingsprogramma van de Indycar-organisatie, verdiende als kampioen een beurs en daarmee kon hij de volgende stappen zetten.

En nu debuteert hij dus op het hoogste niveau. “Je rijdt op drie soorten circuits”, legt Van Kalmthout uit. “Op gewone circuits, zoals in de Formule 1, op stratencircuits en op ovals, waar de snelheden zo ontzettend hoog liggen. Als je in de Indycar-kampioen wordt, dan ben je echt de beste in alles.”

De beroemdste voorganger van Van Kalmthout is natuurlijk Arie Luyendyk, die van 1985 tot 2003 in de Indycar-series meereed. In 1990 en 1997 schreef hij de Indy 500 op zijn naam.

In 2006 werd Luyendyks zoon Arie junior 28ste bij de Indy 500. En daarna zat hij langs de baan bij het Indy-seizoen van Robert Doornbos. Tegenwoordig zet hij zich in voor een andere landgenoot. “Hij geeft me heel veel tips”, vertelt Van Kalmthout. “En hij kent iedereen, dus bij elk team heeft hij mijn naam genoemd. Dat is geweldig.”

Een ding heeft hij al gemeen met zijn beroemde voorganger. Luijendijk, geboren op Goeree Overflakkee, veranderde zijn naam in Luyendyk om de Amerikanen tegemoet te komen.

Van Kalmthout, uit Hoofddorp, gaat daarin nog een stukje verder. In de Indycar-series gaat hij officieel door het leven als Rinus Veekay (de uitgeschreven vorm van de eerste letters van zijn achternaam, V.K.). “Ven Kelmthoed…dat wordt heel erg verdraaid daar. Dan is Veekay voor Amerikanen toch een stuk makkelijker.”

Tagged with:

Het doek is voorlopig gevallen voor prins Andrew. Na een spraakmakend interview over zijn banden met seksueel misbruiker Jeffrey Epstein heeft hij besloten de komende tijd geen publieke functies meer te vervullen.

Het is niet de eerste keer dat de prins in opspraak raakt. Zijn luxueuze levensstijl en zijn vele dubieuze vrienden bleven niet onopgemerkt in de Britse schandaalpers.

Helikopterpiloot

Andrew is na prins Charles en prinses Anne het derde kind van koningin Elizabeth en prins Philip. Na zijn middelbare schooltijd ziet hij verder leren niet zitten en hij meldt zich in 1979 bij de Royal Navy, waar hij wordt opgeleid tot helikopterpiloot.

In 1982 neemt hij deel aan de Falklandoorlog tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië. De inzet van deze oorlog was een Britse eilandengroep, de Falklandeilanden, voor de kust van Argentinië. Andrew pikte met zijn helikopter onder meer Britse drenkelingen op uit zee nadat hun schepen door Argentijnse raketten waren geraakt.

Hij trouwt in 1986 met zijn niet-adellijke jeugdvriendin Sarah Ferguson en krijgt van zijn moeder de titel hertog van York. Andrew en ‘Fergie’ krijgen twee dochters, prinses Beatrice in 1988 en prinses Eugenie in 1990. Het huwelijk houdt geen stand. Na een stroom van geruchten over huwelijksproblemen scheidt het paar in 1996.

‘Randy Andy’

Na zijn scheiding bouwt prins Andrew een playboy-reputatie op die hem de bijnaam ‘Randy Andy’ (ranzige Andy) bezorgt. Hij verschijnt op jetset-feesten overal ter wereld, met iedere keer weer een andere mooie vrouw aan zijn zijde.

Hij is volgens de Britse pers innig bevriend met Saif-al-Islam, de zoon van de voormalige Libische dictator Kadhafi en ontmoet de dictator zelf ook bij zeker één gelegenheid. Verder ontvangt hij volgens de pers de schoonzoon van de verdreven Tunesische president Ben Ali op Buckingham Palace en laat zich trakteren op een vakantie in Tunesië door een Libische wapensmokkelaar.

Ook worden vraagtekens gezet bij zijn financiële handel en wandel als hij zijn landgoed Sunninghill Park in Berkshire voor 3,5 miljoen euro boven de vraagprijs verkoopt aan de schoonzoon van de toenmalige president van Kazachstan. Het landgoed werd door koningin Elizabeth aan de prins en zijn vrouw geschonken als huwelijkscadeau en stond toen al vijf jaar te koop.

Zijn voorkeur voor eersteklas reizen en het gebruik van vliegtuigen en helikopters op afstanden die ook gemakkelijk met de auto of de trein kunnen worden afgelegd, leveren hem de bijnaam ‘Airmiles Andy’ op. Met zijn luxe reisgedrag overschrijdt hij zijn koninklijk reisbudget met ruim 700.000 euro.

In 2011 moet hij zijn functie van bijzonder Brits handelsambassadeur opgeven vanwege de toenemende kritiek op zijn vriendschap met multimiljonair Epstein.

Storm van kritiek

Epstein werd in juli aangehouden omdat hij verdacht werd van het misbruik van tienermeisjes in zijn huizen in New York, Florida en een Caribisch privé-eiland. Een paar weken later pleegde hij zelfmoord in zijn cel.

De prins wordt er door een van de slachtoffers van Epstein van beschuldigd dat hij ook heeft meegedaan aan de misbruikpraktijken van Epstein, maar hij spreekt die beschuldiging tegen. Na een interview met de BBC, waarin hij geen enkele compassie toont met de slachtoffers, barst er een storm van kritiek los. Nu besluit hij dus zijn koninklijke taken voorlopig neer te leggen.

Nog even over dat interview: onder meer deze verklaringen van de prins leidden tot grote verbazing bij de Britten:

Tagged with: