D66-coryfee Pechtold moet ruzie over renovatie Tweede Kamer oplossen

Het kabinet heeft de hulp ingeroepen van ex-D66-leider Pechtold voor de renovatie van de Tweede Kamer. Pechtold is gevraagd vanwege zijn “kennis en expertise” en wordt de komende weken “procesvoorzitter”, zo heeft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten.

Pechtold gaat de verantwoordelijke staatssecretaris Knops “adviseren over de verschillende aspecten van het renovatieproces”, staat in de korte brief aan de Tweede Kamer.

Ruzie

Al maanden is er een openlijk conflict tussen de Tweede Kamer enerzijds en Knops en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) anderzijds over de komende renovatie van het Binnenhof-complex. De ruzie gaat vooral over de aanpak van de verbouwing van de Tweede Kamer, en minder over de andere onderdelen zoals de Eerste Kamer en het ministerie van Algemene Zaken.

De Tweede Kamer ziet niets in de ontwerpen van het door het RVB aangetrokken Rotterdamse architectenbureau OMA en vreest dat het project niet “sober en doelmatig” zal worden aangepakt. De Kamerleden willen dat vooral het achterstallig onderhoud wordt aangepakt en dat er niet veel wordt veranderd.

Serieus

Ook bestaat de vrees dat het project duurder wordt en het veel langer duurt dan de afgesproken 475 miljoen euro binnen 5,5 jaar. Onlangs uitte Kamervoorzitter Arib openlijk nog stevige kritiek op het Rijksvastgoedbedrijf dat volgens haar onvoldoende luistert naar de gebruikers van het te renoveren gebouw. “Wij zijn de gebruikers en we moeten een stem hebben,” zei de Kamervoorzitter in het debat over de raming, de begroting van de Tweede Kamer. “Wij willen serieus worden genomen.”

Tagged with: