Voor de tweede keer heeft een delegatie van de gele hesjes in Den Haag een gesprek gehad met premier Rutte. De gele hesjes kwamen opnieuw met Rutte praten over problemen in de Nederlandse samenleving, waarvoor ze het kabinet verantwoordelijk houden. Vijf van hen werden op het ministerie van Binnenlandse Zaken ontvangen door Rutte en minister Knops.

Rutte zei na afloop dat ze het niet over alles heen zijn geworden, maar dat dit toch “imponerende gesprekken” zijn, omdat ze “over het echte leven gaan”. Er is bijvoorbeeld gepraat over schuldhulpverlening en over “hoe mensen met meerdere problemen door allerlei instanties zo goed mogelijk worden geholpen, maar bij wie door een optelsom dingen toch niet lukken”, zei de premier.

Een van de deelnemers aan het gesprek noemde het onderhoud juist “grotendeels teleurstellend”. Volgens hem doen de ministers wel hun best, maar is er toch geen toenadering omdat zij heel anders denken: “Zij zitten nu weer veilig ergens anders te vergaderen met een lekkere maaltijd en ik moet maar zien hoe ik vanavond aan mijn eten kom.”

De woordvoerder vond het bijvoorbeeld jammer dat de premier geen extra geld voor de koopkracht wilde toezeggen. Hij was er wel over te spreken dat Knops de burgemeester van Sittard heeft gebeld over “een dringende situatie met een van de gele hesjes, die uit haar huis wordt gezet”.

In tegenstelling tot de vorige keer gaven alle vijf deelnemers aan het gesprek de premier een hand. Na afloop van de bijeenkomst klampten ook nog een paar andere leden van de gele hesjes Rutte aan over hun problemen.