Gevangenenruil ophanden: westerse hoogleraren voor Talibankopstukken

Drie Talibanleiders die deel uitmaken van een gevangenenruil met het Westen, zijn aangekomen in Qatar, melden bronnen bij de Taliban. De Taliban hebben beloofd een Amerikaanse en een Australische gijzelaar vrij te laten in ruil voor de commandanten. Dat gebeurt in Qatar, waar de politieke leiding van de Taliban zetelt.

De Talibancommandanten zaten gevangen in de Afghaanse hoofdstad Kabul en zouden zijn vrijgelaten op last van president Ghani. Waar de twee westerse gijzelaars op dit moment zijn, is niet duidelijk.

De Amerikaan Kevin King en de Australiƫr Timothy Weeks worden volgens de Taliban later vandaag vrijgelaten. Ze werden in 2016 ontvoerd bij de Amerikaanse Universiteit in Kabul, waar beiden hoogleraar zijn. Twee keer toonden de Taliban beelden van hen. De eerste keer was in januari 2017. Op die videobeelden zagen ze er bleek en mager uit.

Reddingsoperatie

In de tweede video zagen ze er beter uit en zeiden ze dat ze uiterlijk op 16 juni van dat jaar zouden worden vrijgelaten. Ze zeiden dat ze goed werden behandeld en riepen hun regeringen op mee te werken aan hun vrijlating. Het is niet duidelijk of ze gedwongen waren dat te zeggen.

De Amerikaanse regering liet niet lang daarna weten dat militairen een reddingsoperatie op touw hadden gezet, maar dat de twee gijzelaars niet werden aangetroffen op de vastgestelde plek. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en Nationaal Veiligheidsadviseur O’Brien hebben nu met president Ghani gebeld over de vrijlating van de gijzelaars, zegt een regeringswoordvoerder.

De Afghaanse president maakte een week geleden bekend dat hij Anas Haqqani wilde vrijlaten, een van de leiders van het Haqqani-netwerk, dat verantwoordelijk is voor het ergste geweld van de afgelopen jaren. De twee anderen zijn Talibanleiders.

Vredesonderhandelingen

De ruil, op initiatief van de Afghaanse regering, wordt gezien als een belangrijke stap naar vredesonderhandelingen met de Taliban, die tot nu toe hebben geweigerd te praten met wat zij “een onwettig marionettenregime” noemen.

In september waren de Verenigde Staten dicht bij een akkoord met de Taliban, maar de besprekingen liepen vast door een nieuwe golf van geweld, waarbij een Amerikaanse militair om het leven kwam. Het doel was om de Afghaanse regering en de Taliban om de tafel te krijgen om te onderhandelen over een einde aan de oorlog die al 18 jaar jaar duurt.

Tagged with: