Kroatië heeft in groep E de aanval van Hongarije op de koppositie met gemak afgeslagen. De vice-wereldkampioen won in eigen huis met 3-0. Slowakije en Wales profiteerden maar half van de nederlaag van de Hongaren door hun onderlinge duel met 1-1 af te sluiten.

Kroatië beleefde in Split een droomstart dankzij de doortastendheid van Luka Modric. De aanvoerder, die zijn 125ste interland speelde, ontfutselde Tamás Kádár in de vijfde minuut de bal en had vervolgens een vrije doortocht richting het Hongaarse doel: 1-0.

Het was niet de laatste keer dat de gasten de helpende hand toestaken. Halverwege de eerste helft liet rechtsachter Gergo Lovrencsics zich de kaas van het brood eten door Ante Rebic, die Bruno Petkovic bediende: 2-0. Kort voor rust reageerde de spits van Dinamo Zagreb alert na opnieuw een misser van Kádár.

Na de pauze had Petkovic ook de 4-0 op zijn schoen, toen de bal op elf meter kwam te liggen. De Hongaarse doelman Peter Gulacsi had echter goed het oog in het te slappe schot. Kort daarop kon de Hongaar Laszlo Kleinheisler na een tweede gele kaart inrukken, maar de Kroaten wisten het numerieke overwicht niet verder uit te buiten.

Gevaarlijke kopballen

In Trnava hielden Slowakije en Wales elkaar in evenwicht en daar schoten beide landen weinig mee op.

Halverwege de eerste helft stichtte Wales met twee kopballen gevaar voor het Slowaakse doel. Bij die van Gareth Bale kon de thuisploeg nog opgelucht ademhalen omdat de bal op de kruising terechtkwam, maar Kieffer Moore kopte wel raak.

Pas na rust wist Slowakije wat terug te doen. Juraj Kucka mikte de bal in de 53ste minuut vanaf de rand van het strafschopgebied knap in de benedenhoek.

Vervolgens leek Wales toch nog aanspraak te kunnen maken op de zege, toen de Slowaak Norbert Gyomber zijn tweede gele kaart voorgehouden kreeg en dus voortijdig naar de kleedkamer kon vertrekken. Met een man meer zette Wales nog één keer aan en bijna met succes. Joe Rodon kwam in scoringspositie, maar zijn inzet ging naast.