Nederlandse F-16 en militaire gadgets bij parade Quatorze Juillet

Frankrijk vierde vandaag feest en Nederland was uitgenodigd. Het thema van de jaarlijkse militaire parade op Quatorze Juillet was Europese defensiesamenwerking.

Vanaf Vliegbasis Volkel vertrok vanochtend een Nederlandse F-16 om mee te doen aan een fly-over met andere gevechtsvliegtuigen boven Parijs. De F-16 werd bestuurd door vlieger Guido. Aan De Telegraaf vertelt hij dat zijn toestel in zo’n dertig seconden al over Parijs heen is. “De Fransen hebben genoeg kisten om dit zelf te doen, ik vind het mooi dat we om een bijdrage zijn gevraagd.”

Het ministerie van Defensie deelde beelden vanuit de cockpit van de F-16:

Dit jaar mochten militairen meelopen uit de landen die meedoen aan het Europese Interventie Initiatief. Dat is een initiatief van Macron om sneller te kunnen reageren op bedreigingen voor de Europese veiligheid.

Namens Nederland liepen militairen mee van 17 Pantserinfanteriebataljon. Verder waren er deelnemers uit België, Denemarken, Duitsland, Spanje, Estland, Finland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.

Premier Rutte en minister Ank Bijleveld van Defensie waren ook aanwezig bij de parade. Rutte stond op het podium met president Macron, die het defilé afnam.

Op Quatorze Juillet wordt de bestorming van de Bastille in 1789, het begin van de Franse Revolutie, herdacht. Naast grote vuurwerkshows en feestavonden in het hele land is de militaire parade in Parijs is elk jaar het hoogtepunt van de viering. De onderdelen van het Franse leger laten op de parade zien wat ze in huis hebben. Ook worden er nieuwe technologieën gepresenteerd.

Nieuwe snufjes

Veel aandacht ging naar de Franse jetski-racer Franky Zapata. Zijn bedrijf Zapata Racing ontwikkelde eerder al een jetpack en een hoverboard die op waterkracht werken. Vandaag demonstreerde hij Flyboard Air, een vliegend platform waarmee het leger in de toekomst evacuaties wil uitvoeren, munitie wil vervoeren en zelfs aanvallen.

Zapata vertelde eerder al tegen The Verge dat het zeer moeilijk is om leren te vliegen met de Flyboard Air. Hij wil nog een versie ontwikkelen die gemakkelijker te gebruiken is. “Voor het gewone publiek, maar ook zeker voor het leger. We hopen dat we de manier hoe mensen reizen kunnen veranderen.”

Op deze beelden zie je hem repeteren voor de parade:

Tagged with: