Saudi-Arabië zegt dat drones een aanval hebben uitgevoerd op een olieraffinaderij en een olieveld. Daardoor is een enorme brand uitgebroken, die volgens de Saudische autoriteiten inmiddels onder controle is.

Wie verantwoordelijk is voor de drone-aanval van vanochtend is niet bekendgemaakt, maar het vermoeden bestaat dat de Jemenitische Houthi-rebellen verantwoordelijk zijn. Die hebben sinds de start van de oorlog in Jemen, vier jaar geleden, gebruikgemaakt van drones.

De aanvallen waren in Buqyaq, ruim 300 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Riyad, tegen de Perzische Golf gelegen. Ook een olieveld in de regio Khurais, tussen de Golf en Riyad, zou zijn getroffen. Het complex dat is aangevallen volgens het Saudische staatsoliebedrijf Aramco de grootste olieverwerkingsfaciliteit ter wereld.

Sinds maart 2015 leidt Saudi-Arabië een coalitie van landen die in Jemen strijdt tegen de Houthi-rebellen. Die hebben nog altijd grote delen van het land in handen, waaronder de hoofdstad Sanaa. De oorlog heeft geleid tot een van de grootste humanitaire rampen van deze tijd. Er vielen tienduizenden doden, miljoenen zijn ontheemd en veel Jemenieten kampen met ernstige tekorten.

De Houthi’s beschikken volgens de VN over een drone die afstanden kan overbruggen tot 1500 kilometer.