Skiester Anna Veith-Fenninger zet een punt achter haar loopbaan. De 30-jarige Oostenrijkse kondigde haar afscheid van de sport aan op de televisie. Ze zegt dat ze niet langer in staat is om op onbevangen wijze deel te nemen aan wedstrijden op topniveau. “Het was geen moeilijke beslissing. Dit voelt 100 procent goed.”

De als Fenninger geboren skiester (ze trouwde in 2016 met snowboarder Manuel Veith) maakte in 2011 haar debuut in de wereldbeker. Daarin was ze vooral op de reuzenslalom succesvol met elf zeges en boekte ze op de Super G twee wereldbekeroverwinningen.

Haar beste jaren waren 2014 toen ze olympisch goud won op de Super G en 2015 toen ze wereldtitels pakte op de reuzenslalom en de Super G.

‘Droom die uitkomt’

Bovendien won ze in die jaren ook de wereldbeker algemeen en de wereldbeker op de reuzenslalom. Na die succesvolle periode werd ze geplaagd door blessures. Tot drie keer toe kreeg ze te maken met knieproblemen. Ze pakte nog wel zilver op de Super G bij de Spelen van Pyeongchang in 2018, achter sensatie Ester Ledecka die als snowboardster ook ski-goud veroverde. De olympische medaille was de laatste grote prijs voor Veith.

“Het was de meest emotionele dag van mijn carrière”, aldus Veith. “Tijdens mijn revalidatie was het belangrijk dat iets had om over te dromen. Dat motiveerde me. In Zuid-Korea voelde ik dat mijn droom was uitgekomen.”