Tot vier jaar cel voor daders van aanslag op Panorama-gebouw

Drie mannen zijn veroordeeld tot celstraffen van vier en drie jaar voor de aanslag op de redactie van weekblad Panorama, vorig jaar juni. De rechter acht bewezen dat ze een antitankbrisantgranaatraket lieten ontploffen bij een gebouw in Amsterdam-Sloterdijk. Ze moeten ook ruim 8500 euro schadevergoeding betalen.

De 42-jarige Richard Z. kreeg de zwaarste straf: vier jaar. Hij was niet aanwezig bij de beschieting, maar had wel een leidende rol, zegt de rechter, die dat concludeert uit zijn handelen voor en na de beschieting en zijn sturende toon in telefoongesprekken over de actie.

De andere twee, John P. en Mike van den B., kregen drie jaar, omdat ze worden gezien als de uitvoerders. Zij staan op camerabeelden. Volgens de rechter droeg de 46-jarige P. het antitankraketwapen vlak voor de beschieting en is zijn dna-profiel gevonden op het wapen. De 26-jarige Van den B. is te zien als hij wegrent terwijl de raket wordt afgeschoten.

Geen motief

Waarom de mannen het gebouw hebben beschoten, is niet duidelijk geworden. Onderzoek heeft geen motief opgeleverd en zijzelf hebben ook geen uitleg willen geven. Volgens de rechtbank is daarom niet met zekerheid vast te stellen dat de redactie van Panorama het doelwit was van de aanslag. Daarom is de straf lager dan de eis van de officier van justitie.

Bij de beschieting van het Panoramagebouw, waar ook andere bedrijven gevestigd zijn, vielen geen doden of gewonden. Wel sneuvelden er ruiten en ontstonden er gaten in de gevel van het pand.

Tagged with: