Goedemorgen! Zimbabwe neemt afscheid van oud-president Mugabe, Maastricht viert feest en het is een zonnige zaterdag vol sport.

Vandaag schijnt de zon flink en na een frisse ochtend wordt het ‘s middags 18 tot 22 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In de Zimbabwaanse hoofdstad Harare is er een afscheidsceremonie voor oud-president Robert Mugabe die vorige week overleed. Precies 75 jaar geleden werd de eerste grote stad in Nederland bevrijd: Maastricht. Dat wordt gevierd met een reeks feestelijkheden, zoals een parade met veteranen, waarvan de NOS vanavond live verslag doet. Het is een zaterdag boordevol sport: op het programma staan wielrennen (Vuelta a España), volleybal (EK met Nederland-Oekraïne), voetbal (speelronde 6 in de eredivisie), veldrijden (wereldbeker) en golf (KLM Open).

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse actrice Felicity Huffman krijgt een gevangenisstraf van veertien dagen omdat ze smeergeld heeft betaald om haar dochter op een elite-universiteit te krijgen. Ze betaalde 15.000 dollar zodat haar dochter een hoge score kreeg op een belangrijke toelatingstoets.

Naast de celstraf krijgt ze ook een werkstraf van 250 uur opgelegd en moet ze een boete betalen van 30.000 dollar. Bij de uitspraak zei Huffman in tranen dat ze erop had moeten vertrouwen dat haar dochter het op eigen kracht ook had gekund. “Ik was bang, ik was stom en ik was zo ontzettend fout.”

De bekende actrice, die in het verleden in de serie Desperate Housewives speelde en recenter in de Netflix-serie When They See Us, is de eerste die gestraft wordt voor haar rol in een grootschalig omkopingsschandaal.

Ander nieuws uit de nacht:

Partner Halsema: wapen dat mijn zoon bij zich had, was van mij: volgens documentairemaker Robert Oey gaat het om een onklaar gemaakte revolver uit Duitsland, die hij al twintig jaar heeft. Disney-topman stapt uit raad van bestuur van Apple: zijn vertrek wordt in verband gebracht met de videostreamingdienst die Apple in november wil lanceren. Disney begint eveneens een streamingdienst. Banken klaar voor delen betaalgegevens, maar consument wil het (nog) niet: de Europese richtlijn PSD2 is van kracht. Door de richtlijn kunnen betaalbedrijven na toestemming van de klant bij betaalgegevens als het saldo en transacties. Hierdoor kunnen ze nieuwe diensten aanbieden.

En dan nog even dit:

Meer dan 150 vrouwen hengelden gisteren in angstaanjagende outfits vissen uit het water. Althans, dat was de bedoeling. Tijdens de jaarlijkse viswedstrijd in De Rijp werden maar drie vissen gevangen, meldt NH Nieuws. Het ‘vrouwenvissen’ is al veertig jaar een traditie waarmee de kermis opent.

Officieel gaat het om wie de meeste vissen vangt, maar in de praktijk draait het daar allang niet meer om. “Ik heb geen eens een dobber”, bekent een deelneemster die als processierups verkleed is. “Maar ik doe alsof. Als we namelijk niet vissen, mogen we ook niet meedoen om de prijzen van de leukste outfit.”

Die prijzen liegen er niet om. “Er zijn heel veel consumptiebonnen, een wisselbeker, visbonnen, noem maar op”, laat Piet van Marle weten. Hij is de voormalige voorzitter van de plaatselijke hengelsportvereniging die het evenement organiseert. “En we noteren altijd wie er als eerste een vis heeft gevangen, die wint namelijk een stuk worst.”

Fijne dag!