Zeven jaar cel geëist voor smokkel wapens en 300 kilo cocaïne

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van zeven jaar geëist tegen een 33-jarige man die wordt verdacht van het smokkelen van 300 kilo cocaïne en meerdere wapens. In een verborgen ruimte in de bestelbus van de man vonden agenten de drugs en vijf vuurwapens, waaronder twee kalasjnikovs met bijbehorende munitie.

De verdachte heeft volgens het OM gezegd dat hij niks wist van een verborgen ruimte, maar dat gelooft justitie niet. “Hij heeft het busje zelf gekocht en toen zat die ruimte er nog niet in. Dat er vervolgens in die verborgen ruimte strafbare goederen als cocaïne en vuurwapens worden aangetroffen, kan voor verdachte eigenlijk geen verrassing geweest zijn.”

Nerveus

Over het busje was een tip bij de politie binnengekomen. Het zou vanuit België met verdovende middelen naar Nederland komen. Toen het busje in maart vlak over de grens bij Hazeldonk werd tegengehouden zagen de betrokken politiemensen al dat de verdachte een nerveuze indruk maakte, schrijft het OM.

Bij het openen van de laadruimte zouden ze een penetrante geur hebben geroken, die werd geassocieerd met drugs. Uiteindelijk bleek er dus inderdaad van alles in de ruimte te zitten.

In de woning van de man uit Breda werden na zijn aanhouding onder meer mobiele telefoons, een geldtelmachine, een weegschaal en ponypacks gevonden. In ponypacks worden gebruikershoeveelheden drugs verpakt. Er werden ook jammers gevonden; apparaten die worden ingezet om mobiel telefoonverkeer te verstoren. Het bezit ervan is strafbaar.

De verdachte wilde niks zeggen. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht, maar volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs in de zaak.

Tagged with: